maandag 15 juni 2009

dresscode: heren: rokkostuum

Het rokkostuum of kortweg 'rok' is de verplichte kledij voor heren bij 'white tie' gelegenheden. Op luxe uitnodigingen zou men ook van 'cravate blanche' kunnen spreken, maar dat betekent gewoon hetzelfde. Het frans klinkt misschien wat leuker.

Het rokkostuum is een driedelig pak, bestaande uit een zwarte jas met scherpe punten aan de voorpanden en de achterpanden, die een soort 'zwaluwstaart' vormen. Onder de jas draagt men een wit (piqué) vest over een gesteven wit hemd met opstaande boord (ook wel 'vadermoordenaar' genoemd, de reden laat zich raden). De broek is een pantalon met aan de zijnaad een enkele of dubbele bies. De kraag van het hemd word gesloten met een witte vlinderdas (white tie).

Mogelijke accessoires: een zwart zijden hoge hoed, witte handschoenen, een witte sjaal, een wit pochet en eventueel een wandelstok en zwarte lakschoenen.
Notoire rokdragers zijn: Dirigenten, goochelaars, staatshoofden, corporale studenten, promovendi en hun paranimfen, musici en ballroom wedstrijd dansers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten